Tune Talk Memacu Program Tone Excel & Tone Plus

Posted in PELUANG BUAT DUIT! | Leave a comment

Cabaran Kekalkan Nombor Lama

Apabila anda sertai program Tone Excel atau Tone Plus, anda memanglah amat digalakkan untuk mengekalkan nombor lama. Ini kerana beberapa sebab di bawah:

1. Anda akan komited dengan program ini kerana menggunakan talian program ini sebagai talian utama setiap hari. Terdapat banyak kes dimana ahli terlupa Top Up dan ahli peserta tersebut akan terkeluar dari program ini secara otomatik.

2. Akan memudahkan urusan harian anda agar tidak terganggu apabila rakan2 anda masih boleh menghubungi anda dengan nombor talian yang sama.

3. Anda tidak payah pakai banyak nombor.

4. Anda tidak perlu beli handphone baru.

5. Tune Talk amat suka anda kekalkan nombor lama kerana bertambah lah pelanggannya.

Jadi, siapa yang tak suka? Hanya pembekal talian lama anda lah yang tak seronok kerana mereka akan hilang pelanggan.

Tetapi, mengikut perjanjian antara semua syarikat gergasi telekomunikasi terkemuka di Malaysia, mereka telah bersetuju untuk membenarkan pelanggannya untuk mengekalkan nombor apabila pelanggan tersebut memilih talian syarikat lain. Ini adalah persetujuan yang telah disahkan oleh badan kerajaan iaitu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Maka, beberapa peraturan telah ditetapkan agar anda mengikut prosedur bagi memudahkan proses kekal nombor ini berjalan lancar.

Gambar illustrator dibawah menunjukkan perjalanan proses pengekalan nombor ini yang di kenali sebagai proses ‘Port-In’ atau MNP (Mobile Number Portability).

Proses ‘Port-In’ biasanya akan mengambil masa 48 jam sehingga 7 hari dan mungkin lebih, mengikut keadaan dan jika terdapat masalah teknikal.

Proses

Pertamanya, anda perlu memohon agar pembekal talian sedia ada membenarkan anda membawa nombor itu ke pembekal talian yang baru. Katakan anda guna MAXIS, CELCOM, DIGI dan sebagainya. Maka anda perlu minta pelepasan dari mereka agar nombor itu boleh digunakan oleh anda dalam program Tone Excel dan Tone Plus ini yang mana pembekal taliannya adalah TUNE TALK.

Okay, bila anda nak kekalkan nombor lama, maka ANDA atau PENAJA ANDA akan meminta kepada TUNE TALK untuk MEMOHON kepada talian lama anda (MAXIS, DIGI dan sebagainya) agar mereka boleh melepaskan nombor tersebut kepada anda untuk digunakan oleh talian TUNE TALK (program Tone Excel atau Tone Plus).

Proses ini akan melalui sistem CELCOM (Tune Talk menggunakan prasarana CELCOM) sebelum di hantar ke SKMM (Clearing House) dan akhirnya ke pembekal talian handphone sedia ada anda. Jika mereka luluskan atau tidak, pihak pembekal talian sedia ada akan memaklumkan ke SKMM (Clearing House) semula sebelum jawapan diterima oleh anda.

Kelulusan permintaan ini bukan ditangan TUNE TALK. Ia bergantung kepada kelulusan syarikat telekomunikasi sedia ada anda samada DIGI, MAXIS dsbnya. Ini kerana nombor tersebut adalah kepunyaan mereka.

Perlu diingat, TUNE TALK tiada kuasa dalam hal ini. TUNE TALK hanya boleh memohon bagi pihak anda tetapi kelulusan ditangan Telco talian lama anda,

Permohonan anda boleh di tolak kerana masalah ini:

1. Nama yang didaftarkan di talian lama berbeza dengan nama yang anda daftarkan dalam Tune Talk. Banyak sangat kes macam ini kerana pengguna dah lupa siapa tuanpunya sebenar taliannya kerana telah guna bertahun-tahun. Masa beli dulu mungkin guna nama orang lain… REJECTED.

2. No kad pengenalan atau passpot di talian lama (MAXISm DIGI CELCOM dsbnya) berbeza dengan no kad pengenalan atau passport yg didaftarkan di Tune Talk (program Tone Plus). Contohnya, silap 1 angka dalam nombor tersebut.. Reject. Talian lama guna kad tentera di sini guna IC awam… REJECTED.

3. Jika anda guna Post Paid, sila bayar dulu bill yang tertunggak. Bagi kosong jumlah bill terlebih dahulu. Jika tidak, talian lama tak akan lepaskan kerana anda dikira masih berhutang dengannya… REJECTED.

4. Jika talian lama anda adalah talian berbentuk kontrak dan tempoh kontrak belum tamat maka telco lama tak akan lepaskan talian anda…. REJECTED.

5. Jika talian anda adalah talian sampingan (supplementary) yang diberikan melalui akaun utama yang lain, maka sekali lagi Telco tersebut tak akan benarkan….. REJECTED.

6. Apabila anda buat permohonan, pastikan sim kad Tune Talk (Tone Plus) telah diaktifkan dengan buat 1 panggilan atau 1 SMS. Jika tidak aktif…. REJECTED.

7. Jika talian lama anda adalah prepaid, perlu tinggalkan balance kredit RM2 dalam nombor lama sewaktu proses PORT IN berlangsung. Ini untuk memastikan talian lama anda adalah aktif.

8. Sewaktu proses PORT IN berlangsung, sila ‘ON’ kan nombor lama sehingga talian lama itu tidak boleh diguna lagi.

CABARAN:

Jika anda menghadapi masalah kekal nombor lama, sila semak perkara berikut ini terlebih dahulu:

1. Semak kedudukan anda seperti di nombor 1 hingga 8 di atas. Mohon jangan marahkan penaja anda kerana dalam banyak kes ia adalah kesilapan seperti diatas.

2. Samada permohonan proses “Port In” ini telah berlaku. Permohonan ini boleh dilakukan oleh anda dengan cara mengikut tatacara SMS atau dilakukan oleh Penaja anda atau melalui stokist berdaftar atau melalui pejabat Tone Excel atau Tone Plus.

3. Jika selepas 7 hari tiada perubahan, sila panggil khidmat pelanggan program Tone Excel atau Tone Plus di 03 2780 3868 dan minta penjelasan kedudukan permohonan. Anda juga boleh menalipon stokis SC, PSC dan Branch berdekatan untuk bantuan.

4. Jika diberitahu permohonan di tolak, sila semak dengan Telco talian lama anda dan tanya mereka mengapa mereka tak melepaskan nombor anda. Kadang-kadang, mereka terlalu sayangkan anda dan tak mahu lepaskan anda, Jika ini berlaku anda boleh menggunakan hak pengguna anda dan minta di lepaskan atau buat laporan ke Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia.

Berikut adalah senarai kod-kod ‘Port-In’ atau MNP yang ditolak, penjelasan dan cara untuk menyelesaikannya.

Sekiranya permohonan port-in / MNP tiada jawapan atau tidak berjaya selepas 7 hari (seminggu), sila buat semakan dan dapatkan kod tersebut untuk dikenalpasti supaya permohonan baru dibuat semula.

SebabTolak

WAKTU KETIKA MELAKUKAN PROSES PORT IN:

Anda boleh melakukan proses pengekalan nombor ini sewaktu pertama kali anda mendaftar sebagai ahli Tone Plus. Minta penaja atau sesiapa yang mendaftarkan anda untuk melakukannya serentak. Cara SMS pun boleh dilakukan serentak dengan menambah perkara PEMBEKAL TALIAN dan NOMBOR talian yang ingin dikekalkan sebelum perkara NO ID PENAJA (TPA).

Setelah menjadi ahli, jika anda ingin mengekalkan nombor pada kemudian hari, anda boleh juga melakukannya pada bila-bila masa dengan menghubungi Stokis SERVICE CENTER (SC), PREMIUM SERVICE CENTER (PSC) atau BRANCH yang berdekatan untuk mereka melakukannya. Cara SMS pun boleh digunakan.

 Harap ini boleh membantu anda. Terima Kasih

Posted in Kekal Nombor Sedia Ada | Tagged , , , , , , , , | 2 Comments

Tone Plus: Daftar Cara Online

Untuk menjadi ahli pengguna Tone Plus, kaedah paling pantas adalah dengan cara mendaftar keahlian melalui online. Ia boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja yang telah menjadi ahli Tone Plus. Kaedah menaja dengan mendaftar secara online ini amat mudah dilakukan dan hanya mengambil masa kira-kira 5 – 10 minit sahaja.

Melalui laman web rasmi syarikat, ahli Tone Plus yang bertindak sebagai Penaja boleh menaja dengan mendaftar Ahli Pengguna Terus (Direct Sponsor) mereka dalam rangkaiannya sahaja. Syaratnya sekeping Sim Kad Tone Plus perlu ada di tangan.

Berikut langkah-langkah untuk melakukan pendaftaran ahli pengguna baru Tone Plus secara online oleh anda selaku PENAJA (Upline).

1. Login ke akaun Tone Plus di website http://www.toneplus.my seperti di bawah

2. Sila login ke akaun ahli peribadi anda dengan cara klik “USER LOGIN” (kotak merah dibawah).

3.    Paparan di bawah akan keluar.

                 

Sila isi Username : No IC/Pasport/IC Tentera/IC Polis anda
Sila isi Password : 1234 (sementara jika belum ditukarkan)

Jika anda gagal untuk LOGIN masuk setelah beberapa cubaan, sila hubungi PENAJA anda untuk memastikan beliau telah mendaftarkan anda sebagai ahli.

Jika ada masalah untuk LOGIN masuk kerana terlupa password, sila klik ‘Lost your password?’ dan isikan maklumat diminta. Password baru akan dihantar ke talian talipon Tone Plus anda.

4.    Setelah berjaya masuk ke akaun ahli anda. Sila tukar password anda sebagai langkah keselamatan.

                      

Enter Current Password : Masukkan password sementara 1234
Enter New Password : Masukkan password baru anda sendiri
Confirm New Password : Taipkan sekali lagi password baru anda tersebut.

Klik button UPDATE 

5.    Setelah berjaya masuk ke akaun ahli anda, paparan berikut akan kelihatan:

     

6. Untuk mendaftarkan ahli pengguna baru, sila klik icon ‘Registration’ seperti dalam bulatan merah di atas.

Paparan dibawah akan kelihatan:

          

7.    Seterusnya, sila isikan maklumat ahli pengguna baru anda seperti berikut:

Di ruangan ‘Member Information’:

  7.1 * Type : Isikan dokumen samada MyCard (IC) atau Passport dan sebagainya.

  7.2 * ID: Isikan nombor MyCard atau passpot dan sebagainya.

Setelah isi nombor tersebut, anda boleh menekan kotak ‘Check’ untuk melihat samada ahli baru yang anda sedang daftarkan adalah ahli baru (new member) atau seorang ahli lama tetapi mendaftar akaun baru (new account)

  7.3 * Salutation : Isikan gelaran Mr. Ms, Mrs dan sebagainya

  7.4 * First Name: Isikan nama pertama pengguna baru.

  7.5 * Last Name/Surname: Isikan nama kedua (nama keluarga atau nama ayah)

  7.6 * Nationality: Isikan warganegara ahli baru tersebut.

  7.7 * Race : Isikan bangsa.

  7.8 * Sex: Isikan jantina.

  7.9 * Date Of Birth: Isikan tarikh lahir ahli baru tersebut.

  7.10 * Race : Isikan bangsa.

  7.11 * Sex: Isikan jantina.

  7.12 * Address: Isikan alamat ahli baru tersebut.

  7.13 * Postcode : Isikan poskod alamat tersebut.

  7.14 * Pekan : Isikan pekan poskod tersebut.

  7.15 * Negeri: Isikan negeri pekan tersebut.

 7.16 * Email: Isikan email ahli baru, Jika tiada, sila isikan email penaja. Ini bagi memudahkan ahli baru mendapat password ‘Self Care’ mereka.

Seterusnya, sila isikan Maklumat Akaun (Account Information) pengguna baru anda seperti berikut:

AccountInfo

8. Di ruangan ‘Mobile Service Information’:

  8.1 * SIM Serial No. : Isikan nombor siri 8 digit terakhir Sim Kad ahli pengguna baru anda. Ia bermula dengan 850XXXXX.

  8.2 * SIM PUK : Isikan nombor PUK  Sim Kad ahli pengguna baru anda.

(Catitan: Kedua nombor SIM dan PUK ini terdapat di belakang Sim Kad seperti tertera S/N dan PUK)

9. Di ruangan ‘For MNP Port In Only (Optional)’:

Ruangan ini adalah untuk ahli yang ingin mendaftar itu mengekalkan nombor lamanya. Ia adalah satu option pilihan pengguna tersebut. Boleh ditinggalkan jika tidak mahu mengekalkan nombor lama pada masa ini. Ia boleh dilakukan pada masa hadapan dengan cara menghubungi Stokis Service Center, Premium Service Center atau Branch.

  9.1 * Mobile Number (For Mobile Number Port In): Jika anda ingin mengekalkan nombor lama (sedia ada) ke Sim Kad Tone Plus, sila isikan nombor talian lama tersebut. Jika tidak mahu kekalkan nombor lama, sila tinggalkan ruangan ini.

  9.2 * Current Service Provider: Maklumat pembekal perkhidmatan talian nombor lama (sedia ada) yang ingin dikekalkan. Jika tidak mahu kekalkan nombor lama, sila tinggalkan ruangan ini.

10. Di ruangan ‘Referral Information’:

* Referral Member ID : Isikan nombor keahlian Penaja (Upline) kepada pengguna baru ini. Jika anda adalah Penajanya, sila masukkan nombor keahlian anda. Setelah itu pastikan nama Penaja tersebut adalah betul dengan menekan kotak ‘Check’.

Anda tidak boleh mendaftarkan keahlian pengguna baru kepada nama penaja ahli yang lain dalam sistem keahlian anda ini. Ia hanya untuk pengguna baru ahli tajaan anda sahaja.

Penajaan kepada ahli penaja lain-lain hanya boleh di lakukan oleh Service Center, Premium Service Center dan Branch.

11. Di ruangan ‘Beneficiary Information’:

Ruangan ini adalah untuk maklumat waris ahli pengguna baru tersebut. Ia boleh ditinggalkan dan boleh di kemaskini kemudian oleh ahli tersebut sendiri di dalam akaun nya kelak.

  11.1 * Salutation : Isikan gelaran Mr.,  Ms., waris tersebut.

  11.2 * Name: Isikan nama pertama waris pengguna baru.

  11.3 * Last Name: Isikan nama kedua waris (nama keluarga atau nama ayah)

  11.4 * Type : Isikan dokumen waris samada MyCard (IC) atau Passport.

  11.5 * ID: Isikan nombor MyCard atau passpot waris.

 11.6 * Relationship: Isikan hubungan waris dengan ahli samada anak, isteri dan sebagainya.

12. Di ruangan ‘Bank Account Information’:

Ruangan ini adalah untuk maklumat bank ahli baru tersebut. Ia adalah bagi kemasukkan komisyen bulanan. Ia boleh ditinggalkan dan boleh di kemaskini kemudian oleh ahli tersebut sendiri di dalam akaun nya kelak.

  12.1 * Bank account number : Isikan nombor akaun bank ahli pengguna baru.
  12.2 * Bank account name: Isikan penama akaun bank tersebut.
  12.3 * Bank name: Isikan nama bank akaun tersebut.
  12.4 * Branch: Isikan cawangan bank akaun tersebut. Ia boleh ditinggalkan.

13. Langkah akhir adalah dengan klik kotak di maklumat ‘I have read, understand and agreed to PDPA, Term Of Service and Disclaimer’ seperti di bawah:

14. Seterusnya sila semak semua maklumat di atas dan segalanya betul, sila klik kotak ‘SUBMIT’.

Tunggu sebentar, sistem akan memberikan anda Nombor Ahli Tone Plus pengguna baru tersebut yang bermula dengan TPA XXXXXX dan nombor talian Tone Plus pengguna baru tersebut.

Isu Penting:

Jika selepas anda mendaftarkan ahli pengguna baru tetapi tidak menerima sebarang maklum balas dari sistem tentang keahlian pengguna baru tersebut maka perhatikan sebarang mesej yang di paparkan oleh sistem. Keadaan seperti di bawah ini boleh berlaku:

a) Sistem memberikan nombor keahlian TPA sahaja tetapi tiada nombor talian.

Ini bermakna keahlian telah didaftarkan tetapi nombor talian belum didaftarkan dengan Tune Talk. Ada kemungkinan sitem Tune Talk sibuk waktu itu, dan sistem akan mendaftarkannya semula secara otomatik. Selepas 2 jam, sila masukkan Sim Kad ke dalam talipon dan cuba buat 1 call untuk mengaktifkan talian tersebut. Jika berjaya sila dail *133# untuk mendapatkan nombornya.

b) Sistem memaklumkan bahawa Sim Kad telah digunakan (already used).

Ini bermakna Sim kad tersebut telah didaftarkan. Ada 2 perkara yang anda boleh lakukan dalam kes ini.

Pertama: Sila masuk semula sistem Registration dan taip IC.pasport pengguna baru tersebut dan klik kotak CHECK. Jika sistem memberikan maklum balas New Account bermakna ahli tersebut telah berjaya di daftarkan. Anda hanya perlu masuk login kedalam akaun keahlian mereka untuk dapatkan nombor ahli atau anda boleh dapatkan nombor ahli dalam senarai ahli pengguna anda. Talian pula boleh di aktifkan 2 jam kemudian untuk mendapatkan nombor talian. Jika tidak berjaya, sila hubungi Ibu Pejabat segera.

NewAccount

Kedua: Jika sistem memberikan maklum balas New Member bermakna ahli tersebut tidak berjaya di daftarkan. Sila buat segala pendaftaran semula.

NewMember

Jika mesej  bahawa Sim Kad telah digunakan (already used) keluar lagi, ada kemungkinan Sim Kad telah digunakan. Sila hubungi Ibu Pejabat segera.

Adalah penting anda menyemak terlebih dahulu sebelum anda menggunakan Sim Kad yang lain untuk mendaftarkan ahli baru tersebut.

c) Sistem tidak memberikan sebarang apa-apa maklum balas.

Anda boleh buat seperti dalam (b) diatas sebelum merujuk ke Ibu Pejabat.

Okay, jika segala-gala telah berjaya, ucapkan tahniah kepada pengguna baru anda dan berikan maklumat berikut agar mereka boleh LOGIN akaun ahli Tone Plus dan mendaftar pengguna baru mereka. Maklumat yang perlu diberikan adalah:

  1. Nombor Ahli Tone Plus : Bermula dengan TPA XXXXXX
2. Nombor Talian Talipon Tone Plus.
3. Username : No IC/Pasport/IC Tentera/IC Polis anda
4. Password : 1234 (sementara, sila tukar kemudian)

Sila ingatkan pengguna baru untuk mengaktifkan talipon Tone Plus serta merta untuk memastikan ianya berfungsi sempurna. Caranya adalah dengan membuat 1 panggilan atau SMS.

Hati-hati.. Talian Tone Plus ini juga akan tamat tempoh jika tidak digunakan dalam masa 2 minggu setelah ia didaftarkan dalam sistem!

PENTING! Komisyen juga tidak dibayar jika talian tidak digunakan!

Selamat Berjaya!

Posted in Program Tone Plus | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Transformasi Program Tone Plus

Salam semua…

4Pada mereka yang yang tidak mahu ambil tahu, sila perhatikan apa yang sedang ditawarkan oleh program Tone Plus ini. Anda mungkin terlepas peluang besar ini kerana terlalu ikutkan kata orang lain yang tidak pernah ambil tahu atau tidak mahu ambil tahu tentang program ini.

Sejak Tone Plus dilancarkan pada Oktober 2012, telah terlalu banyak transformasi yang berlaku dalam sistem imbuhan pembayaran Tone Plus. Sepanjang 2 tahun ini, dari masa ke semasa sistem pembayaran Tone Plus telah di perbaiki oleh pihak Tone Group bagi meningkatkan lagi tarikannya. Penambahbaikan ini telah menjadikan sistem imbuhan Tone Plus lebih lumayan dan mesra pengguna.

Pada mereka ahli-ahli yang telah masuk awal pada 2012 sehingga kini, perhatikan perbezaan-perbezaan ini. Ini kerana ramai yang tidak perasan akan perubahan ini dan ada juga ahli Tone Group yang terkeliru dan masih lagi mendapat maklumat yang telah lama dan silap tentang sistem Tone Plus ini. Saya sangat terkejut dengan banyak maklum balas yang tidak tepat terhadap program Tone Plus seperti yang diberitahu kepada saya.

Ada kemungkinan maklumat-maklumat silap ini datangnya dari bahan bercetak lama atau bahan internet lama yang masih terdapat dalam internet. Ada juga ahli-ahli lama yang tidak menyedari perubahan ini telah tidak lagi aktif dan masih menyangka maklumat-maklumat lama itu masih digunapakai menyebabkan mereka memberikan maklumat yang sama sekali bercanggah.

Di bawah ini saya catitkan perubahan-perubahan yang telah berlaku supaya anda tidak terkeliru.

1. Dahulu: Anda hilang downline jika tidak menaja 4 orang dalam sebulan.

Terkini: Anda tidak hilang downline lagi jika tidak menaja 4 orang dalam sebulan. Sebaliknya anda dibenarkan untuk menaja 4 orang tersebut mengikut masa anda sendiri. Setelah itu, akaun anda akan dinaikkan taraf menjadi 13% komisen Top Up.

Walaubagaimanapun, jika ahli anda terlebih dahulu mendapat 4 orang, maka anda berpotensi untuk hilang 2 orang yang dikongsikan oleh beliau jika anda tidak mempunyai 4 orang dalam sebulan. Perhatikan perbezaan besar ini! Jangan terkeliru!

2. Dahulu: Anda tidak menerima apa-apa komisen (0%) terhadap 2 ahli yang di sedekahkan kepada penaja.

Kemudian, syarikat mengubahnya kepada 5% tetapi seterusnya syarikat meningkatnya lagi seperti berikut di bawah.

Terkini: Syarikat telah bermurah hati menukarkannya kepada konsep kongsi 2 ahli tersebut dimana anda masih menerima 13% dari hasil Top Up 2 ahli yang telah dikongsikan (dahulu saya sebut sedekah). Penaja anda juga tetap terima 13%. Jadi, syarikat bermurah hati membayar sejumlah 26% komisen Top Up.

3. Dahulu: Syarikat tidak membenarkan anda menaja terus (direct) ahli ke 5 dan seterusnya, selagi 4 ahli anda masih aktif.

Syarikat hanya benarkan penggantian ahli yang talian nya telah tidak aktif dalam 4 orang ahli pengguna pertama itu sahaja. Satu ahli tidak aktif hanya boleh diganti dengan satu ahli juga.

Terkini : Penggantian seperti diatas tiada lagi. Anda boleh terus menaja ahli ke 5, 6, 7, 8 sehingga infiniti dan dapat komisen Top Up 13%.

4. Dahulu: Pada awalnya, tiada komisen kepada Service Center (SC), Premium Service Center (PSC) dan Branch (Branch).

Kemudian di ubah kepada 1% kepada Service Center, 1.5% kepada Premium Service Center dan 2.5% untuk Branch.

Seterusnya, berlaku perubahan lagi dan wujudnya stokis Premium Branch. Struktur royalti terhadap sim kad pula adalah 1% kepada Service Center, 1.5% kepada Premium Service Center dan 2.5% untuk Branch dan 3.5% untuk Premium Branch.

Terkini: Disember 2013, ia berubah sekali lagi dengan lebih baik dengan struktur terbaru iaitu Royalti 1% kepada SC, 2.5% kepada PSC, 3.5%  kepada Branch dan 5% kepada Premium Branch. Woww… ini yang paling syokk..🙂

5. Dahulu: Sistem keahlian terdahulu mempunyai banyak kekurangan sehingga syarikat buat keputusan untuk menaikkan taraf (upgrade) sistem tersebut pada Jun 2014. Banyak kesukaran yang di alami sewaktu sistem keahlian lama ini beroperasi menyebabkan ramai yang meninggalkan program ini.

Terkini:  Akhirnya, sistem keahlian terbaru yang dilancarkan pada pada Jun 2014 lebih efisyen. Ia semakin mudah dan cepat. Saya orang paling gembira pada waktu ia dilancarkan.🙂

Pada pendapat saya yang menyertai Tone Plus sejak hari pertama, kelima-lima perkara di atas adalah perubahan besar yang berlaku dalam sistem imbuhan Tone Plus sejak dilancarkan. Proses transformasi ini telah menjadikan program Tone Plus lebih menarik dan lebih lumayan. Pendapatan saya juga berubah lebih mantap setiap kali transformasi ini berlaku.

Alhamdulillah, pihak syarikat amat prihatin terhadap program Tone Plus dan sentiasa melakukan perubahan ke arah kebaikan. Pada mereka yang yang tidak mahu ambil tahu, sila perhatikan apa yang sedang ditawarkan oleh program Tone Plus ini. Anda mungkin terlepas peluang besar ini kerana terlalu ikutkan kata orang lain yang tidak pernah tahu atau tidak mahu ambil tahu tentang program ini.

Perhatikan sahaja kenaikan bilangan keahlian Tone Plus sejak awal tahun. Ini meningkat setiap kali perubahan bertambah baik seperti di atas berlaku.

Untuk dapat maklumat lanjut dan terkini, tanya pada mereka ahli Tone Plus yang sedang aktif kerana hanya mereka sahaja yang lebih tahu.  :)

Posted in Program Tone Plus | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Testimoni Pendapatan ADMIN

Ramai yang telah meminta saya untuk menulis tentang testimoni pendapatan peribadi sepanjang penglibatan dalam program “Komuniti Mudah Alih WOW” yang dianjurkan oleh syarikat Tone Group. Pada mulanya saya amat keberatan kerana bagi saya pendapatan merupakan hal peribadi. Tetapi, oleh kerana terdapat sebilangan yang mempertikaikan tentang kejayaan program telah menyebabkan saya mula melihat keperluan membantu rakan-rakan seperjuangan mempromosi program ini. Maka, saya fikir ini masa yang sesuai kerana program terbaru Tone Group iaitu Tone Plus telah pun genap 2 tahun berada di pasaran.

Saya mula menyertai program yang dianjurkan oleh syarikat Tone Group pada April 2011 melalui program pertamanya iaitu Tone Excel (No Ahli: 037914).

Apabila syarikat memperkenalkan program keduanya iaitu Tone Plus pada Ogos 2012, saya juga turut tidak ketinggalan melibatkan diri menyertai dan mempromosi program ini (No Ahli: TPA000006).

logotetpMemanglah susah pada awalnya untuk mempromosi kedua-dua program. Tone Excel pada ketika saya menjadi ahli, tidak lah di kenali ramai. Saya ahli yang ke 37,914. Pada ketika itu, banyak suara sinis yang saya terima. Tahan ajelah. Dalam masa saya mula mengorak langkah mempromosi Tone Excel, tiba-tiba 1 tahun kemudian muncul pula Tone Plus dan saya ‘terpaksa’ jadi ahli yang ke 00006. Memang berserabut kepala saya, program mana yang nak dikejar?

Ahli-ahli saya di Tone Excel mula merungut apabila Tone Plus dilancarkan. Ada yang hilang semangat. Leader-leader di Tone Excel pun ramai yang berpecah. Sementara itu, pengarah-pengarah di Tone Group pula asyik berkata ‘Satu poket kanan’ dan ‘Satu lagi poket kiri’ ke telinga saya. Dalam keadaan pening lalat tak mahu mengecilkan hati sesiapa, saya akhirnya berserah, buat sahaja lah kedua-duanya.

Alhamdulillah, berkat menyertai dan mempromosi kedua-dua program ini secara terus menerus, saya telah mula menikmati pendapatan 5 angka sejak November 2013.

Saya amat-amat-amat berpuashati dengan pulangan yang diperolehi jika dibandingkan dengan pelaburan RM80 bagi Tone Excel dan Rm80 lagi untuk Tone Plus yang telah saya lakukan (Total harga lama RM160). Terus terang saya katakan, secara keseluruhan selama membina perniagaan ini, saya telah pun menikmati pendapatan terkumpul berjumlah lebih RM300,000. Apa lagi yang saya mahu? Alhamdulillah dan terima kasih sangat.

Kini, pendapatan saya melalui kedua-dua program Tone Excel dan Tone Plus ini telah mencapai lebih RM20,000 setiap bulan. Paling seronok, setiap bulan pendapatan itu akan meningkat. Ini bermakna, lebih lama saya mengusahakannya, lebih bertambah banyak lah pendapatan setiap bulan. 🙂 

488081_296981180427727_1831575302_nBagi anda yang ingin menjana pendapatan, saya syorkan agar anda segera mendaftar sekurang-kurangnya 1 akaun samada Tone Excel atau Tone Plus. Kalau nak buat kedua-dua pun boleh, tapi memang susah nak buat kedua-dua serentak. Macam saya, ada sahaja yang ketinggalan. Fokus Tone Excel, tertinggal Tone Plus, fokus Tone Plus tertinggal Tone Excel. Nak buat macamana? Berserah sahaja lah… buat sahaja mana yang mampu🙂

Berikut adalah contoh pendapatan Komisyen Top Up yang telah saya perolehi dengan hanya satu (1) akaun talian di Tone Plus sejak ia dilancarkan. Saya menunjukkan contoh ini kerana program ini telah genap 2 tahun saya sertai.

Pendapatan di bawah tidaklah sebanyak dibandingkan dengan sifu-sifu lain dan ada juga ahli-ahli lain yang lebih hebat pendapatannya. Tetapi sekurang-kurangnya, ia menunjukkan bahawa jika anda memilih program syarikat yang betul, berusaha dan fokus terhadap apa yang anda lakukan, insyaallah titik peluh anda akan berbalas akhirnya.

Testimoni Sheet1

Jika anda perhatikan senario pendapatan bulanan saya seperti diatas, anda akan dapat lihat bahawa bisnes ini adalah satu perjalanan. Sebagai permulaan, memanglah pendapatannya kecil tetapi terdapat peningkatan demi peningkatan apabila anda mengusahakannya secara konsisten. Perlu diingatkan bahawa program Tone Plus ini baru genap 2 tahun dilancarkan dan mempunyai hanya 43,000 ahli sahaja. Ia masih belum meluas lagi kerana pasaran pengguna prepaid di Malaysia adalah 33 juta (Info SKMM 2012).

Masalah pun bukan sedikit memandangkan program-program ini bermula dari kosong. Pihak syarikat memerlukan masa untuk stabil. Tetapi, jika nak tunggu segalanya sempurna, mungkin makan masa. Jadi, sebelum terlewat biarlah kita bersabar melalui masalahnya dahulu. Saya juga punya keyakinan terhadap kemampuan pihak syarikat untuk mengatasi permasalahan program. Bagi saya, bisnes ini adalah mudah kerana ia hanya memerlukan kekuatan mental untuk mencapai pendapatan ini.

‘Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit’ menjadi pegangan saya. Walau pun saya bukan ‘sifu besar’ dalam dunia pemasaran ‘Online’ (hanya tahu asas bisnes online sahaja), dan saya juga tidak berpengalaman luas dalam menjana pendapatan secara ‘Offline’ (tiada network kukuh), tetapi saya belajar, berusaha, buat sedikit demi sedikit dan akhirnya kesabaran saya telah terbukti berbaloi.

duplikasiSaya memberikan kredit kepada Program Tone Plus kerana ia mempunyai keunikan dan kepantasan menjana pendapatan melalui sistem auto network ‘Reverse 2 Up’ yang dikendalikan oleh syarikat. Program ini juga bersifat umum tanpa memerlukan ahli mempunyai ikatan kumpulan dan lebih condong kepada bisnes konvensional.

Akhir kata, buat lah mana-mana program yang anda suka. Jika anda fokus belajar, berusaha dan bersabar, insyaallah kejayaan akan bersama anda. Pada ketika itu, anda akan terpaksa terima duit beribu-ribu setiap bulan.🙂

Berikut adalah laman-laman web promosi yang dikendalikan oleh saya, Anda boleh mempelajari lebih mendalam tentang kedua-dua program yang dianjurkan oleh syarikat Tone Group melalui laman-laman web promosi ini:

Program Tone Excel : www.wowfreecall.com (Maaf, banyak yang belum update :))

Program Tone Plus : www.mytoneplus.com

Posted in MANFAAT-MANFAAT, PELUANG BUAT DUIT!, Program Tone Excel, Program Tone Plus, TESTIMONI | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , | 4 Comments

Kemaskini Maklumat Waris dan Akaun Bank

Ahli Tone Excel atau Tone Plus boleh mengemaskini maklumat pewaris dan maklumat akaun bank dalam akaun Tone Excel atau Tone Plus mereka setiap masa.

Maklumat pewaris amat penting kerana apabila berlaku kematian ahli, maka waris dengan mudah boleh mengambil alih pendapatan yang sebelum ini diterima oleh ahli.

Bagi maklumat bank pula, ramai ahli yang tidak meletakkan maklumat akaun bank mereka dengan sempurna menyebabkan komisyen bulanan tidak dapat dikreditkan ke akaun bank mereka setiap bulan. Jika anda tidak menerima komisyen, maklumat ini patut di perhatikan agar ia sentiasa dikemaskini.

Cara untuk mengemaskini kedua-dua maklumat ini adalah dengan cara Login masuk ke akaun Tone Excel atau Tone Plus anda melalui menu User Login yang terdapat di muka depan laman web www.toneexcel.com (Tone Excel) atau www.toneplus.com.my (TonePlus). Sila login masuk menggunakan Login ID dan password anda.

Apabila anda telah berjaya masuk, sila klik menu Member Care seperti yang terdapat dalam gambar dibawah.

UpdateAkaun

Seterusnya, anda perlu klik menu My Profile seperti di bulatan gambar bawah ini.

UpdateAkaun2

Di bahagian My Profile, di sebelah bawah Account Information, anda boleh melakukan kedua-dua kemaskini maklumat tersebut. Katakan anda ingin kemaskini maklumat waris, maka isikan semua maklumat yang terdapat dalam kotak merah di bawah:

UpdateWaris

Isikan maklumat Salutation sebagai Mr, Ms dsbnya, maklumat nama pertama di Name, dan nama bapa di Last Name.  Maklumat Type adalah maklumat pengenalan diri pewaris samada IC, passport dsbnya. Manakala ID No adalah nombor maklumat pengenalan seperti No IC, nombor passport dsnya. Akhir sekali, hubungan pewaris dengan ahli seperti Anak, Ayah, Ibu dsbnya perlu diletakkan di kotak Relationship.

Setelah itu, sila klik kotak Save untuk mengesahkannya dan ia akan menghantar maklumat tersebut ke sistem keahlian syarikat. Selesai.

Jika anda ingin kemaskini maklumat akaun bank pula, sila isikan maklumat Bank Account Information yang terdapat di sebelah kanan menu My Profile ini seperti gambaran dalam kotak merah di bawah:

UpdateBank

 

Isikan maklumat Bank Account Number sebagai nombor akaun bank anda. Sementara Bank Account Name adalah nama penuh tuanpunya akaun bank tersebut.  Seterusnya isikan atau pilih Bank Name iaitu Nama Bank akaun tersebut. Akhir sekali, isikan Branch atau Cawangan akaun bank tersebut. Jika anda terlupa maklumat cawangan (branch) bank tersebut, ia boleh dikosongkan sahaja.

Setelah itu, sila klik kotak Save untuk mengesahkannya dan ia akan menghantar maklumat tersebut ke sistem keahlian syarikat.

Peringatan, Jika anda menggunakan akaun bank pihak ketiga yang bukan penamanya ahli pengguna sendiri, maka ahli perlu mengisikan dan menandatangani Borang Third Party Account  dan dihantar ke Ibu Pejabat. Satu salinan IC/pasport ahli dan IC/passport pihak ketiga juga perlu dilampirkan. Ini bagi memastikan ahli sendiri memberikan kebenaran kepada syarikat untuk menghantar komisyen bulanan ke akaun bank pihak ke 3 tersebut. Tanpa surat kebenaran  Borang Third Party Account ini, pihak syarikat tidak akan menghantar komisyen tersebut.

Selesai. Anda kini boleh tidor lena…🙂

Posted in Kemaskini Akaun Bank, Kemaskini Maklumat Waris | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Tone Plus: Mengekalkan Nombor Lama Melalui Akaun Rasmi

Mereka yang berjaya dalam program ini adalah mereka yang menjadikan talian Tone Excel dan Tone Plus sebagai talian UTAMA!.

Pengguna talian Tune Talk program Tone Excel dan Tone Plus boleh mengekalkan nombor lama mereka yang sedang digunakan samada ia adalah talian Altel, Celcom, Digi, Maxis, Mtrade, Redtone, Spinoy, UMobile, XOX, YTLComms, dan TuneTalk (biasa).

Kelebihan mengekalkan nombor lama adalah pengguna tidak mengalami kepayahan untuk dihubungi oleh rakan-rakan talian lama mereka. Keduanya, pengguna-pengguna akan lebih komited terhadap program ini kerana menjadikannya sebagai talian utama. Ketiganya, tidak payah untuk membeli talipon baru. Keempat, pengguna tidak bermasalah untuk mengawasi dan menyelia samada mereka akan ‘Top Up’ bulanan atau tidak. Keempat-keempat faktor ini boleh membuatkan pengguna lebih fokus dalam menjana pendapatan program ini.

Pengguna boleh mengekalkan nombor lama sewaktu pendaftaran atau setelah mereka menjadi ahli Tone Excel dan Tone Plus.

Bagi pengguna Tone Excel yang ingin mengekalkan nombor lama, sila hubungi Junior Center (JC), Service Center (SC) atau Branch yang berdekatan. Bagi ahli biasa Tone Plus, mereka boleh melakukan terus dalam laman web keahlian mereka seperti tatacara dibawah.

Syarat utama pengekalan nombor adalah nombor talian Tone Excel atau Tone Plus telah diaktifkan dan nombor lama tersebut adalah dipunyai oleh pengguna sendiri (nombor IC atau passport mesti sama) tanpa sebarang bill yang tertunggak dan tiada sebarang kontrak yang dikenakan terhadap nombor lama tersebut.

Bagi mereka yang telah menggunakan nombor Tone Plus dan ingin mengekalkan nombor lama, tatacara berikut boleh dilakukan melalui akaun keahlian rasmi mereka di www.toneplus.com.my .

Sila layari ke akaun keahlian melalui menu User Login di muka depan laman web tersebut dan masukkan Login ID dan nombor password anda.

1)  Setelah anda berada di muka web seperti di gambar 1 dibawah,  sila klik Registration (nombor 1).

Setelah itu anda boleh klik menu Register Port In seperti yang terdapat di gambar 1 ini.

PortIn1

                                                                           Gambar 1

2) Setelah itu, anda boleh mengisikan maklumat anda seperti yang terdapat dalam menu ‘Pop Up’ yang keluar di skrin seperti gambar 2 di bawah.

Isikan nombor keahlian anda, dan klik kotak Check tersebut, maka nama ahli yang ingin mengekalkan nombor akan keluar di skrin.

Seterusnya, isikan nombor talian lama yang ingin dikekalkan oleh ahli tersebut di ruangan Mobile Number.

Langkah berikutnya, pilih pembekal rangkaian talian lama tersebut di ruangan Current Service Provider.

Akhir sekali, sila klik Submit. 

PortIn2

                                                                   Gambar 2

3) Setelah selesai menghantar permohonan ini, anda boleh menyemak status permohonan anda dengan cara klik menu Check Port In Status seperti di gambar 1.

Apabila menu ‘Pop Up‘ seperti dibawah keluar, sila isikan nombor talian yang ingin dikekalkan dan klik kotak Check untuk anda melihat status permohonannya.

PortIn3

Selalunya, aktiviti permohonan yang berjaya akan memakan masa 48 jam hingga 7 hari. Ini kerana, urusan pengekalan nombor perlu diluluskan dan dipersetujui oleh pembekal rangkaian nombor lama iaitu Digi, Maxis dan lain-lain.

Jika mereka (pembekal rangkaian lama) tidak bersetuju untuk melepaskan nombor tersebut maka, proses anda akan gagal.

Sepanjang pengetahuan saya, banyak permohonan adalah diluluskan kerana perjanjian pengekalan nombor ini telah mendapat persetujuan antara semua syarikat telekomunikasi di Malaysia dan dipersetujui juga oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Jika terdapat masalah syarikat rangkaian talian lama tersebut tidak bersetuju anda menggunakan nombor lama mereka, maka anda boleh terus merujuk hal ini kepada mereka akan sebab-sebabnya dan jika anda tidak berpuashati, anda boleh merujuk kepada SKMM.

Posted in ABC AKAUN AHLI RASMI, Kekal Nombor Sedia Ada | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , | 4 Comments

Sistem “Auto Top Up” Bermula

Setelah lama menanti, akhirnya pihak syarikat akan melaksana sistem “Auto Top Up” untuk ahli Tone Excel dan Tone Plus bermula 15hb Ogos 2014 ini. Menu arahan kepada syarikat untuk melakukan “Auto Top Up” terhadap ahli telah pun di buka dalam akaun keahlian Tone Excel dan Tone Plus masing-masing.

Bagaimana “Auto Top Up” ini berfungsi?

Ahli boleh melanggan sendiri kemudahan ini melalui akaun keahlian masing-masing. Langganan boleh dilakukan melalui klik menu “Auto Top Up” (seperti anah panah di gambar bawah) tentang nilai Top Up yang ingin di kreditkan ke talian Tone Excel atau Tone Plus.

AutoTopUp

Arahan melanggan kemudahan ini boleh dilakukan dengan mengisi butir-butir seperti diatas dan di sudahi dengan  meletakkan tanda di menu “Enabled” seperti dalam bulatan merah diatas dan klik kotak “Save”.

Arahan melanggan ini perlu dibuat sebelum 5 haribulan setiap bulan sebelum ia di kreditkan ke talian ahli pada setiap 15 haribulan.

Ahli boleh membatalkan langganan “Auto Top Up” dengan hanya membuang tanda di menu “Enabled” dan klik “Save”. Selagi ia tidak dibuang, ia bermaksud arahan langganan ahli adalah berterusan setiap bulan.

Syarat minima Komisyen Top Up yang perlu ada untuk melanggan Auto Top Up adalah RM100. Setelah tarikh langganan ditutup pada 5 haribulan, ahli yang tidak mempunyai komisyen mencukupi akan diberitahu tentang perkara ini pada 6 haribulan dan ahli boleh menilai semula langganan mereka di antara 6 haribulan hingga 10 haribulan. Pada 15 haribulan, syarikat akan melakukan proses Auto Top Up tersebut.

Untuk melayakkan anda menerima rebat tunai 7% terhadap nilai “Auto Top Up”, syaratnya anda perlu melanggan “Auto Top Up” minima sebanyak RM50.

Seperkara lagi, jika anda melakukan “Auto Top Up” lebih RM100, maka Fee RM3 (bank charges) yang dikenakan oleh pihak bank sewaktu memproses penghantaran komisyen bulanan ke akaun bank kita adalah PERCUMA. Ia ditanggung oleh syarikat.

Wowww.. seronoknya. Tak payah susah-susah pergi kedai beli Top Up lagi, serupa macam kita pakai akaun talian postpaid lah!

 Dan yang penting, tak lupa Top Up bulanan lagi dah! Komisyen pun tak terlepas!  :)

Posted in ABC AKAUN AHLI RASMI, Auto Top Up, MANFAAT-MANFAAT, PERKHIDMATAN TALIAN, Program Tone Excel, Program Tone Plus | Tagged , , , , , , | Leave a comment