Apa Beza Tone Excel dan Tone Plus? Nak Join Program Mana? (2)

Sejak saya menulis tentang tajuk  – Apa Beza Tone Excel dan Tone Plus, Nak Join Program Mana? pada 23 Mei 2013, artikel tersebut telah menjadi artikel paling popular di blog ini sejak 2 tahun kebelakangan.

Namun, kini terdapat beberapa perubahan polisi syarikat yang serius yang perlu saya kemaskini.

Pertamanya, harga kad SIM Tone Excel dan Tone Plus telah pun berubah kepada RM93.00. Seterusnya GST 6% sebanyak RM5.58. telah dikenakan menjadikan harga pakej mula ‘Starter Pack’ adalah RM98.58. Harga tersebut adalah untuk Kad SIM generasi 3G. Bagi kad SIM generasi 4G pula harganya adalah  RM98.00 dan GST 6% adalah  RM5.88 menjadikan harga akhirnya adalah RM103.88.

Bagi belian kedua dan seterusnya bagi ahli Tone Excel adalah sama RM98.60 namun bagi ahli Tone Plus harga belian kedua dan seterusnya adalah RM78.58 (3G) dan RM83.88 (4G).

Keduanya, pada 1 hb Ogos 2016, syarikat penganjur Tone Group telah menetapkan bahawa pengguna program hanya boleh memilih satu program sahaja untuk diusahakan. Ini bermakna ahli Tone Excel tidak boleh menyertai Tone Plus begitu juga sebaliknya.

Bagi mereka yang telah mendaftar kedua-dua program sebelum 1 hb Ogos 2016, syarikat tiada halangan untuk mereka meneruskan kedua-dua program. Ini termasuk saya yang mempunyai akaun di Tone Plus dan Tone Excel. Kira mereka yang ada kedua-dua akaun ni sebagai ahli ‘‘Eksklusif” lah tu..

Namun, syarikat memberikan kebenaran  untuk mereka yang akaunnya  dalam sesuatu program telah ‘tamat’ (expired) lebih 3 bulan untuk menjadi ahli sesuatu program anjuran Tone Group yang lain. Contohnya, kad SIM sesorang ahli Tone Excel yang telah tamat tempoh dimana talian tidak boleh digunakan lagi walaupun ia di Top Up maka, kiraan 3 bulan dikira daripada tarikh tersebut mula berlaku. Pengguna tersebut hanya boleh menyertai Tone Plus selepas tempoh 3 bulan tersebut. Begitu juga sebaliknya bagi pengguna Tone Plus yang ingin menyertai Tone Excel.

Ini menjadikan bagi orang baru, pemilihan untuk memasuki mana-mana program lebih kritikal. Tiada lagi option! Anda perlu memilih salah satu! Silap pilih, anda menyesal!!

So, buatlah keputusan dengan betul. Apabila anda didatangi oleh mana-mana ahli dari mana-mana program, sila semak dahulu kedua-dua program. Jangan main daftar sahaja walaupun anda ditawarkan keahlian murah atau PERCUMA sekalipun!

Kebelakangan ini, saya merasa kesal apabila ada ahli-ahli satu program yang ingin buat program lagi satu terpinga-pinga marah kerana mereka tidak didedahkan tentang kedua-dua program apabila mendaftar. Mereka hanya diberitahu tentang satu program sahaja dan diminta terus mendaftar. Jadi peluang untuk buat program kedua telah tertutup. Mereka hanya punya satu jalan keluar sahaja, iaitu mematikan program yang ada, tunggu 3 bulan dan sertai program yang baru. Kan menyusahkan tu!

Bagi anda yang ingin tahu tentang perbezaan kedua-dua program Tone Excel dan Tone Plus, sila baca artkel-artikel di blog ini.

Dream BIG and Keep It SIMPLE!

About Kamaruzaman Zainal (KZ)

Kamaruzaman Zainal (KZ), B. Mgt (USM). Managing Own Network Marketing Business. Member of Tone Group : Service Center of TONE EXCEL and Premium Branch of TONE PLUS. Founder of MyTonePlus.com.
This entry was posted in Program Tone Excel, Program Tone Plus, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s