Daftar AHLI

Proses mendaftarkan keahlian anda atau kenalan anda hendaklah dilakukan setelah anda menerima Sim Kad Tone Excel atau Tone Plus ditangan. Ia mesti berada ditangan kerana anda perlukan Nombor Siri dan Nombor PUK yang terletak di belakang Sim Kad sewaktu proses pendaftaran keahlian. Jika anda belum mempunyai Sim Kad, sila dapatkannya dengan cara yang saya beritahu di halaman BELI SIM KAD (klik).

Apabila Sim Kad Tone Excel atau Tone Plus telah diterima dan berada ditangan, sila daftarkan keahlian anda mengikut cara berikut:

1. Bagi Program Tone Excel

Sediakan maklumat-maklumat berikut dan SMS ke 014-705 7769 mengikut format dan contoh dibawah:

a) Arahan standard adalah “AD”.

b) Nama penuh.

c) 8 angka nombor siri terakhir Sim Kad yang terdapat dibelakang kad anda. Walaupun nombor siri itu mempunyai 16 angka, yang penting hanya 8 angka terakhir dan ia bermula dengan 80XXXXXX.

d) Nombor PUK yang terdapat dibelakang Sim Kad

e) Nombor IC atau Nombor Passport.

f) Alamat sehingga poskod sahaja.

g) No keahlian ID Penaja (idp): Jika penaja anda adalah Kamaruzaman Zainal, sila gunakan Member ID pilihan saya iaitu 38088. Jika penaja anda orang lain, sila masukkan member ID mereka yang BETUL. Setiap ahli akan diberikan nombor ahli atau member ID mereka tersendiri. Gunakannya sebagai ID Penaja (idp) untuk menaja sesiapa ahli baru. Jangan tersilap member ID. Akibatnya, ahli baru berkenaan akan di taja oleh orang lain! BAHAYA!

Format SMS (Asingkan setiap maklumat dengan satu space seperti contoh dibawah:

AD <NamaPenuh> <NoSimKad8Terakhir> <NoPUK> <NoIC/Paspot><AlamathinggaPoskodSahaja><IDPenaja(idp)>

Contoh SMS:

AD Ali Bin Abu 80XXXXX 23518602 70XXXXXXXXXX No 376 Jalan 13/2, Taman Beringin 56000  idp 38088

Hantar SMS ke 014-705 7769. Pihak Cawangan (Branch) akan menghubungi anda tentang pendaftaran keahlian dalam masa 1-2 jam. Anda akan diberikan nombor talipon dan nombor ahli. Anda boleh mula menaja orang lain dengan cara sama diatas tetapi gunakan nombor ahli idp anda sendiri.

Perkara-perkara lain seperti mengekalkan nombor lama, memasukkan nombor akaun bank anda boleh dilakukan setelah keahlian didaftarkan. Cara-caranya akan dibekalkan kepada anda.

Setelah menjadi ahli, akaun keahlian anda adalah di www.toneexcel.com . Anda boleh masuk login dengan menggunakan Username (No IC/paspot) dan Password sementara (1234). Anda boleh melihat maklumat tentang keahlian, akaun bank dan sebagainya. Untuk mempelajari cara menggunakan akaun keahlian Tone Excel, sila layari artikel saya di AKAUN TONE EXCEL.

——————————————————————————————————————————————

2. Bagi Program Tone Plus

Apabila Sim Kad Tone Plus telah diterima dan berada ditangan, sila daftarkan keahlian anda mengikut salah satu dari 2 cara berikut:

Cara 1: Dilakukan oleh PENAJA anda

Sila hubungi penaja anda dan bekalkan maklumat a) hingga f) berikut kepada beliau:

a) Nama Penuh

b) Nombor IC atau Nombor Passport

c) Alamat Surat-Menyurat

d) No Handphone

e) Alamat eMail

f) 8 nombor siri terakhir SIM KAD yang terdapat dibelakang kad anda. Walaupun nombor siri itu mempunyai 16 angka, yang penting hanya 8 angka terakhir dan ia bermula dengan 850XXXXX.

f) Nombor PUK yang terdapat di belakang Sim Kad.

Sebagai pilihan (optional), anda juga boleh memberikan maklumat berikut dibawah kepada Penaja untuk dimasukkan ke dalam maklumat pendaftaran anda. Jika tidak, anda boleh melakukannya sendiri (edit) apabila anda telah masuk ke akaun ahli Tone Plus anda kemudian.

a) No Akaun Bank Anda.
b) Penama Akaun Bank tersebut
c) Nama Bank

d) Nama Pewaris
e) No IC/Pasport Pewaris
f) No Talipon Pewaris
g) Hubungan Anda Dengan Pewaris

Cara 2: Melalui SMS

Sediakan maklumat-maklumat berikut dan SMS ke 010-800 9636 mengikut format dan contoh dibawah:

a) Arahan standard adalah “TPD”.

b) 8 angka nombor siri terakhir Sim Kad yang terdapat dibelakang kad anda. Walaupun nombor siri itu mempunyai 16 angka, yang penting hanya 8 angka terakhir dan ia bermula dengan 80XXXXXX.

c) Nombor PUK yang terdapat dibelakang Sim Kad

d) Nama Penuh

e) Nombor IC atau Nombor Passport.

f) Alamat sehingga poskod sahaja.

g) No keahlian ID Penaja (TPA): Jika penaja anda adalah Kamaruzaman Zainal, sila gunakan Member ID pilihan saya iaitu TPA 000006. Jika penaja anda orang lain, sila masukkan member ID mereka yang BETUL. Setiap ahli akan diberikan nombor ahli atau member ID mereka tersendiri. Gunakannya sebagai ID Penaja (TPA) untuk menaja sesiapa ahli baru. Jangan tersilap member ID. Akibatnya, ahli baru berkenaan akan di taja oleh orang lain! BAHAYA!

Format SMS (Asingkan setiap maklumat dengan satu space seperti contoh dibawah:

TPD <NoSimKad8Terakhir> PUK<NoPUK> <NamaPenuh><NoIC/Paspot><AlamathinggaPoskodSahaja>TPA<IDPenaja>

Contoh SMS:

TPD  85XXXXX PUK 23518602 Ali Bin Abu 70XXXXXXXXXX No 376 Jalan 13/2, Taman Beringin 56000  TPA 000006

Bagi Cara 1, selepas anda telah didaftarkan oleh Penaja anda. Penaja tersebut mesti memberikan nombor keahlian Tone Plus atau member ID anda sendiri. Nombor Ahli atau Member ID program Tone Plus bermula dengan TPAXXXXX.

Bagi Cara 2, pihak admin 010-800 8636 akan membalas SMS dengan memberikan nombor keahlian anda.

Setelah menjadi ahli, akaun keahlian anda adalah di www.toneplus.com.my . Anda boleh login dengan menggunakan Username (No IC/paspot) dan Password sementara (1234).

Pendaftaran ahli baru dibawah anda boleh dilakukan dalam akaun Tone Plus ini. Anda akan dibekalkan tatacara untuk mendaftar ahli dibawah anda sewaktu membeli Sim Kad.

Optional (Pilihan) :  Jika anda memerlukan laman web promosi untuk mempromosi program Tone Plus ini seperti di mytoneplus.com, sila hubungi saya di 010-7962 696. Saya hanya membenarkan mereka yang membeli Sim Kad dari saya sahaja untuk menggunakannya.

——————————————————————————————————————————————

3. Bantuan ADMIN untuk Pendaftaran

Jika anda memerlukan bantuan saya untuk mendaftar, sila isikan maklumat dibawah klik butang SUBMIT.

Panduan:

No. 1 : Sila pilih salah satu program

No 2 dan 3 : Adalah maklumat perujuk. Jika anda tiada perujuk, Sila letak nama saya iaitu Kamaruzaman Zainal. No Ahli Tone Excel M-37914 atau Tone Plus TPA-000006.

No. 4 hingga 9 : Adalah maklumat ahli baru

No. 10 : Adalah nombor talian yang boleh dihubungi berkaitan pendaftaran ini.

No. 11 : Kad SIM Baru – No Siri Simkad (No S/N) terletak dibelakang kad SIM Tone Excel atau Tone Plus. Sila masukkan 8 angka yang terakhir sahaja.

No. 12 : Kad SIM Baru – No PUK terletak dibelakang Kad SIM. Sila masukkan 8 angka yang terakhir sahaja.

——————————————————————————————————————————————

Cara-cara pendaftaran yang saya beritahu diatas adalah cara termudah menjadi ahli tanpa melalui sebarang laman web. Cara ini mungkin digemari oleh mereka yang tidak mempromosi secara ‘online’. Dengan kata mudah, sesuai untuk mereka yang beroperasi secara ‘offline’. Saya juga dapati proses pendaftaran keahlian lebih pantas!

Walaupun cara pendaftaran diatas adalah berbeza untuk kedua-dua program, pihak syarikat sedang mengambil langkah-langkah untuk menyamakannya.

Terima Kasih.

“Dream BIG and Keep It SIMPLE” 

13 Responses to Daftar AHLI

  1. jasnin says:

    simKad terbaik di masa kini.

  2. Mohd kamal Ismail says:

    Slms. Sy bru dlm tone excel.Boleh sy ketahui mmg amek masa lama ker utk dptkan sin tone excel. Sy dh orders 3sin kad utk 3account dh hampir 9hari. Bagaimana jk sy promote nanti akn mengambil masa yg lama juga ke? Client pun kne tggu sebegitu lama juga ker? Bkn apa nti mereka juga akan soal mengapa begitu lama utk postkan. TQ harap jelaskan secara details sdgkan pos xkn amek masa dh 9hari belum dpt lg.

  3. Avieza says:

    Macam mana saya nak dapatkan idp???

    • Ratubuah says:

      IDP tu adalah nombor ahli anda. Jika anda telah berdaftar sebagai ahli, sila LOGIN kedalam akaun dan lihat IDP anda, Jika belum daftar, sila daftar dulu

  4. mohd nor bin ahmad says:

    terbaik

  5. Saya tidak ade penaja,,jadi bagaimana ye

  6. Knpe saya tak boleh log in account sya tolong wassap 01125571372

  7. shera george says:

    sy tak dapat nak login and nak buat password baru.boleh sy tahu mcm mna caranya?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s